Ιδέες για ένα υγιεινό πρωινό

Ιδέες για ένα υγιεινό πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ξεκινήσει δροσερός και αναζωογονημένος την ημέρα του. Επιπλέον, η επιλογή ενός σωστού και ισορροπημένου πρωινού, μπορεί να καθορίσει όχι μόνο την ποιότητα της μέρας μας αλλά και να δώσει τον βηματισμό, σε όσους και όσες, θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή  και να τονώσουν την υγεία τους.

Δυστυχώς, οι σημερινές προκλήσεις είναι πολλές. Πόσοι από εμάς,  δεν ταυτισαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας , το πρωινό με τον καφέ; Ειδικά όταν το φόρτο της ημέρας περιμένει; Επιπλέον, πολλοί φοβούνται πώς το πρωινό, αντί να δώσει ενέργεια, μπορεί να τους “βαρύνει” κι έτσι, το αποφεύγουν συνειδητά. Εν μέρει, δεν έχουν άδικο. Ένα σωστό πρωινό, πρέπει να είναι πλούσιο μεν αλλά να παραμένει ελαφρύ.  Μερικές συμβουλές μερικές δημιουργικές ιδέες για ένα υγιεινό πρωινό θα σας ενθαρρύνουν να ξεκινήσετε την ημέρα σας με αισιοδοξία και ενέργεια. 

Ξεκινήστε τη μέρα σας νωρίτερα

Αρκεί μισή ώρα νωρίτερα για να καθιερώσετε μια ιεροτελεστία για το πρωινό σας.  Δεν είναι μόνο θέμα διατροφικό. Ξυπνώντας λίγο νωρίτερα, μπορείτε να  απολαύσετε ποιοτικο χρόνο με τον εαυτό σας, με τον σύντροφό σας ή και με την οικογένεια. Να σχεδιάσετε τη μέρα σας και να βάλετε στόχους!

Πιείτε νερό

Μόλις ξυπνήσετε, μην τρέξετε στην καφετιέρα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό και βοηθήστε τον οργανισμό σας και το πεπτικό σύστημα να ξυπνήσει ομαλά και να λάβει την απαραίτητη ενυδάτωση μετά τον ύπνο. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμόνι ή μέλι ή ακόμη και να αφήσετε από βραδύς κάποιο ελαφρύ αφέψημα στο ψυγείο. 

Μερικές συνταγές για υγιεινό και πλήρες πρωινό: 

1. Φρουτοσαλάτα με Γιαούρτι και Μέλι:

Μια φρουτοσαλάτα από φρέσκα φρούτα όπως φράουλες, μπανάνες και μήλα, σερβιρισμένη με γιαούρτι και μέλι, προσφέρει μια ελαφριά αλλά ταυτόχρονα θρεπτική επιλογή για ένα αναζωογονητικό πρωινό. Αν δεν έχετε το χρόνο να αγοράζετε φρέσκα φρούτα,  μπορείτε να αντικαταστήσετε  με αποξηραμένα και να προσθέσετε δημητριακά ολικής άλεσης, κανέλα και ξηρούς καρπούς. 

 

2. Αβοκάντο Τοστ με Αυγό:

Ένα τοστ από ολικής αλέσεως ψωμί, φρέσκο αβοκάντο και ένα σκληρό βρασμένο αυγό ή “τηγανητό” σε μια αντικολλητική ταινία αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα για ευκολία, μπορείτε να βράσετε τα αυγά σας όλα μαζί ανα εξαδες και να τα φυλάξετε στο ψυγείο σας για μια ολόκληρη εβδομάδα (το βραστό αυγό, μπορεί να γίνει και ιδανικό σνακ για μέσα στη μέρα).

3.Pancake Βρώμης:

Ένα πανεύκολο και γευστικό  πρωινό. Απλά ανακατέψτε 1 αυγό, μισό ποτήρι γάλα καρύδας, ένα ποτήρι βρώμη και μια καλά γινωμένη μπανάνα σε ένα μπλέντερ και ψήστε σε μια ζεστή τηγανίτα. Σερβίρετε με φρέσκα φρούτα και μέλι για γλυκιά γεύση.

4. Μπάρες Superfood:

Είτε βιολογικές από το ράφι είτε με δική σας  συνταγή,  η μπάρα για πρωινό με βάση το ταχίνι ή κάποιο άλλο πολτό ξηρών καρπών, με  αμύγδαλα, σπόρους λιναριού και αποξηραμένα φρούτα είναι μια θρεπτική και νόστιμη λύση.  Αυτές οι μπάρες είναι φορτωμένες με φυτικές πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον μεταφέρεται και στο γραφείο σας. 

5. Ομελέτα με ντοματίνια και βασιλικό

Μόλις με δύο αυγά, μπορείτε να φτιάξετε την πιο απλή και νόστιμη ομελέτα. Μπορείτε να την καταναλώσετε στο σπίτι ή να φτιάξετε ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και αβοκάντο, σολομό, φιλαδέλφεια, κόκκινη πιπεριά και ό,τι άλλο θέλετε. Θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας! 

6. Χυλός Βρώμης με μήλο, κανέλα και μέλι. 

Είτε με ζεστό νερό, είτε με ζεστό γάλα, αφήστε τις νιφάδες βρώμης να απορροφήσουν την υγρασία και ανακατέψτε. Η Βρώμη θα σας φέρει μια αίσθηση κορεσμού ενώ ταυτόχρονια θα προσφέρεται στον οργανισμό σας πολύτιμες φυτικές ίνες. 

7. Κεφίρ και μπανάνα

Ειδικά τις πιο ζεστές μέρες , ένα δροσερό κεφίρ και μια μπανάνα, είναι το ιδανικό πρωινό. Πλούσιο σε προβιοτικά και μαγνήσιο, μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε σαν πρωινό είτε και σαν σνακ. Tip: Φτιάξτε δροσερά smoothies φρούτων με κεφίρ και φυλάξτε στο ψυγείο σας. Μπορείτε να το καταναλώνετε καθημερινά. 

8. Αυγόφετες στο φούρνο

Μερικές φέτες μέσα σε έναν χυλό απο αυγό και μισό ποτήρι γάλα και έπειτα ψήστε για 20 λεπτά στο φούρνο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φέτα, να αφήσετε κάποιο κασέρι με χαμηλά λιπαρά ή ακόμη και με μέλι και κανέλα. 

9. Δημητριακά με γάλα

Ασφαλώς ένας κλασικός συνδυασμός για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας δημητριακά με βιολογικές νιφάδες superfoods, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κανέλα για ένα πλήρες και σούπερ νόστιμο πρωινο. 

10. Φτιάξτε το δικό σας σάντουιτς!

Με δύο φέτες ψωμί ολικής (60γρ) μπορείτε να φτιάξετε τον κόσμο όλο, δηλαδή το δικό σας πρωινό! Είτε είστε του αλμυρού με αυγό, κασέρι, ψητά λαχανικά (διατηρούνται στο ψυγείο 3 μέρες), κατσικίσιο αλειφωτό με ελιές και λιαστές ντομάτες, είτε είστε του γλυκού: με πολτό ξηρών καρπών, κομματάκια μπανάνας, καρύδια, μέλι και κανέλα κτλ  ένα είναι σίγουρο: φτιάχνοντας το δικό σας σάντουιτς, φροντίζετε τον εαυτό σας. Ελέγχετε την ποιότητα των υλικών, προστατεύετε το πορτοφόλι και πάνω απ όλα την υγεία σας. Στα συν, μπορείτε να το μεταφέρετε στη δουλειά σας.