Καρύδια: Χαρακτηριστικά, Ιδιότητες και Οφέλη για την Υγεία

Καρύδια: Χαρακτηριστικά, Ιδιότητες και Οφέλη για την Υγεία

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα καρύδια είναι γεμάτα οφέλη. Αυτό που τα διαφοροποιεί από τους άλλους ξηρούς καρπούς και ελαιούχους σπόρους, είναι η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως με τη μορφή ωμέγα-3, των οποίων τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία έχουν τεκμηριωθεί. Γνωρίζοντας ότι η περιεκτικότητα των καρυδιών σε λιπίδια και άλλα δραστικά συστατικά, παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, δεν θα διστάσετε να τα εντάξετε τακτικά στη διατροφή σας!

 

Αναγνωρισμένες διατροφικές ιδιότητες

Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 , πλούσια σε φυτικές ίνες , πηγή φυτικής πρωτεΐνης, προάγουν όπως είπαμε την καρδιαγγειακή υγεία και είναι άριστη πηγή βιταμινών και μετάλλων. Αυτός ο αποξηραμένος καρπός με τη χαρακτηριστική του γεύση μας παρέχει σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Ε και Β και ιχνοστοιχεία. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3), τα καρύδια συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο χοληστερόλης, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Αντιοξειδωτική δύναμη

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μειώνουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Τα καρύδια κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μεταξύ πολλών άλλων φυτών (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά) όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

 

Ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αν θέλετε να αδυνατίσετε, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς και τους ελαιούχους σπόρους. Τα καρύδια είναι γεμάτα υγιεινά λιπαρά και έχουν περιεκτικότητα ρεκόρ σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Σε ποσοστό μιας χούφτας την ημέρα, ένα σνακ με βάση τους ξηρούς καρπούς σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι χωρίς να παχαίνετε. Θα τα λατρέψετε!

 

Για την δυσκοιλιότητα

Χάρη στις φυτικές ίνες! Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα καρύδια αποτελούν ιδανική λύση για τη δυσκοιλιότητα. Για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, φάτε τα φρέσκα, φροντίζοντας να αυξήσετε την πρόσληψή τους σταδιακά για να αποφύγετε τυχόν πεπτικά προβλήματα.

Ένας φίλος του εγκεφάλου μας

Γνωρίζετε το “signature theory”; Πρόκειται για ένα αξίωμα που βασίζεται στην ομοιότητα μεταξύ ορισμένων τροφών και οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Αν τρώμε κάποιες τροφές, μπορούμε να θεραπεύσουμε άλλες. Και τα καρύδια, τα οποία παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα δύο ημισφαίριά του, όντως έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη. 

 

Ένα φυσικό αγχολυτικό

Όταν αισθάνεστε ψυχικά υπερφορτωμένοι, φροντίστε να φάτε καρύδια! Είναι εξαιρετικά για την καταπολέμηση του στρες. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μια τροφή που δίνει ενέργεια. 

 

Γιατί είναι καλή ιδέα να τα καταναλώσετε βράδυ!

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μελατονίνη, όπως τα καρύδια, πριν πάτε για ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Επιπλέον, το μαγνήσιο που βρίσκεται στα καρύδια είναι γνωστό ότι είναι ένα φυσικό μυοχαλαρωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του σώματος και να προωθήσει τον ταχύτερο ύπνο.

Πώς πρέπει να καταναλώνονται;

Φρέσκα και όπως είπαμε, ακόμη καλύτερα βράδυ. Επιπλέον, είναι καλύτερα να καταναλώνονται το φθινόπωρο, με την τρυφερή σάρκα και τα λεπτά αρώματα. Αφού αφαιρέσετε το κέλυφος, βγάλτε τη λεπτή φλούδα που καλύπτει τον καρπό και καταναλώστε τα σκέτα, με ένα κομμάτι ψωμί ολικής άλεσης και μισή μπανάνα, με ένα βιολογικό γιαούρτι και μέλι. Επιπλέον, ταιριάζουν πολύ καλά με κατσικίσιο τυρί, μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα. Άλλες χρήσεις: σε δημητριακά, τάρτες, κέικ ή μπράουνις. Αλλά προσοχή στις θερμίδες καθώς η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι 30gr.