Αμύγδαλα - Ανακαλύπτοντας τις Σημαντικές Ιδιότητες και Οφέλη

Αμύγδαλα - Ανακαλύπτοντας τις Σημαντικές Ιδιότητες και Οφέλη

Από πού προέρχονται τα αμύγδαλα;

Τα αμύγδαλα που είναι οι καρποί της αμυγδαλιάς, έχουν καταγωγή από την περιοχή του σημερινού Ιράν και της Παλαιστίνης. Από την αρχαιότητα, αποτέλεσε σημαντικό προϊόν εμπορίας και εξήχθη ευρέως στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη και, όπως είναι αναμενόμενο, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα. Περίπου 450.000 τόνοι αμυγδάλων με κέλυφος παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Καλιφόρνια, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. 

Πού οφείλεται η δημοφιλία τους;

Τα αμύγδαλα, είναι πραγματικά μια υπερτροφή και ο τέλειος σύμμαχος για τους χορτοφάγους, αλλά όχι μόνο. Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, μπορούν όχι μόνο να καλύψουν σημαντικές διατροφικές ανάγκες αλλά να μειώσουν και τον κίνδυνο ασθενειών όπως είναι η χοληστερίνη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Έχουν πολλές ιδιότητες χάρη στη σύνθεσή τους: περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Φυτοστερόλες

Παρόμοια με το μόριο της χοληστερόλης - που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, οι φυτοστερόλες ανταγωνίζονται τη χοληστερόλη στο έντερο. Αυτός ο ανταγωνισμός, είναι που μειώνει τον ρυθμό απορρόφησης της χοληστερόλης. Για να επωφεληθείτε πλήρως από αυτά τα οφέλη, σας συμβουλεύουμε να μην τρώτε αμύγδαλα που έχουν αλατιστεί ή ψηθεί σε λάδι.

Ακόρεστα Λιπαρά Οξέα

Περισσότερα από τα μισά λιπίδια που περιέχονται στα αμύγδαλα, είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως Ω-9. Η τακτική κατανάλωση αυτών των ωμέγα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η καθημερινή κατανάλωσή τους θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα που τον προκαλούν.

Φυτικές Ίνες

Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα έχουν πολλά οφέλη για το εντερικό σύστημα: συχνά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και με τη διάλυση και τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Αυτός ο ελαιούχος σπόρος είναι περισσότερο γνωστός για την δράση κορεσμού, ιδιότητα που εκτιμάται τόσο από αθλητές όσο κι από όσους προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.

Φυτικές Πρωτεΐνες

Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα περιέχουν τις περισσότερες πρωτεΐνες. Περιέχουν κυρίως αργινίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ που εκτιμάται ιδιαίτερα για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες. Η αργινίνη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντιοξειδωτικά

Τέλος, τα αμύγδαλα περιέχουν τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Σε αυτά περιλαμβάνεται η βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για τις προστατευτικές της επιδράσεις στην καρδιά, τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τα οφέλη της κατά της γνωστικής παρακμής. Εσείς τρώτε πράσινα αμύγδαλα; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η φλούδα τους περιέχει επίσης πολυάριθμες αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες!

Πώς καταναλώνονται τα αμύγδαλα;

Τα πρώτα αμύγδαλα που συγκομίζονται στην αρχή της σεζόν, καταναλώνονται συχνά ως επιδόρπιο. Ωστόσο, αφού αποξηρανθούν, μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, φρυγανισμένα, ψιλοκομμένα, θρυμματισμένα, ως επάλειψη ή στο γάλα. 

Επιπλέον, μπορείτε να τα βρείτε στο γάλα αμυγδάλου, ως επάλειμμα σε μορφή αμυγδαλοβούτυρου ή ακόμη και σε μορφή σκόνης, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε αρτοσκευάσματα. Φυσικά, μπορείτε να τα καταναλώσετε απλά, ως σνακ, όταν νιώθετε λίγο πεινασμένοι. Αποφύγετε όμως την επεξεργασμένη τους μορφή, καθώς σε ορισμένα μπορεί να έχει προστεθεί αλάτι ή ζάχαρη, ή φοινικέλαιο στην περίπτωση ορισμένων συμβατικών αμυγδαλοβούτυρων, γεγονός που προσθέτει και θερμίδες και δεν είναι καλό για την υγεία σας.

Μπορώ να τρώω αμύγδαλα κάθε μέρα;

Φυσικά! Μπορείτε να τρώτε αμύγδαλα κάθε μέρα! Συνιστούμε να τρώτε 20 έως 25 αμύγδαλα την ημέρα. Τα αμύγδαλα όπως είδαμε, είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι πολύ καλά για την υγεία σας. Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα περιέχουν πολύ λίγα απλά σάκχαρα, γεγονός που τα καθιστά τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ένα πλεονέκτημα για άλλη μια φορά για τους ανθρώπους που προσέχουν τη σιλουέτα τους ή για τους διαβητικούς. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα αμύγδαλα δεν παχαίνουν, αν τα καταναλώνετε με μέτρο! 

Ψητά ή ωμά; Τι να επιλέξετε;

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από όλες τις αρετές τους, είναι καλύτερο να τα τρώτε ωμά. Το μαγείρεμα αλλοιώνει τις βιταμίνες, τα λιπαρά οξέα και τις πρωτεΐνες. 

Με ή χωρίς το δέρμα;

Και πάλι, αν θέλετε να επωφεληθείτε από όλες τις αρετές τους , στη λεπτή φλούδα που καλύπτει τα αμύγδαλα κρύβονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αυτή η μικρή φλούδα είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει αντι-ιικά και αντιφλεγμονώδη ενεργά συστατικά!

Αμύγδαλο: Σύμμαχος της Ομορφιάς

Μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει για τα αμύγδαλα ως ένα τρόφιμο. Ας μην ξεχνάμε όμως πως τα αμύγδαλα περιέχουν πολλούς θησαυρούς που είναι ιδανικοί για την ενίσχυση του σώματος. Χάρη στις καταπραϋντικές, θρεπτικές και τονωτικές τους ιδιότητες, τα αμύγδαλα είναι πολύ δημοφιλή σε ενυδατικές λοσιόν, κρέμες και σαμπουάν.