Κουρκουμάς: Το χρυσό μπαχαρικό με πολλαπλές Ιδιότητες και οφέλη

Κουρκουμάς: Το χρυσό μπαχαρικό με πολλαπλές Ιδιότητες και οφέλη

Ο κουρκουμάς, αυτό το μπαχαρικό με τις χίλιες αρετές από την Ανατολή, έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από την αυγή του χρόνου ως καρύκευμα, βάμμα ή φάρμακο, η σκόνη κουρκουμά συνιστάται σήμερα ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό, καθώς και ως θεραπεία για πεπτικές διαταραχές. Η έρευνα σχετικά με το αντικαρκινικό δυναμικό του κουρκουμά βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

Αλλά τι είναι ο κουρκουμάς, από πού προέρχεται και πώς είναι χρήσιμος; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι ακριβώς αυτό που σκοπεύουμε να καλύψουμε σε αυτό το άρθρο.

 

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που προέρχεται από το Curcuma longa, ένα μέλος της οικογένειας του τζίντζερ. Εξάγεται από τα ριζώματα - υπόγειους μίσχους - με μια διαδικασία βρασμού και καθαρισμού χρησιμοποιώντας αλκαλικό νερό. Οι ρίζες του Curcuma longa προέρχονται από περιοχές με υψηλές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες (20-30 βαθμούς Κελσίου). Μόλις παρασκευαστεί, ο κουρκουμάς φημολογείται ότι έχει πικρή γεύση.

Ο κουρκουμάς συλλέγεται εδώ και 4.000 χρόνια - κυρίως στην Ινδία- και τώρα πια χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως μαγειρικό μπαχαρικό, φάρμακο και συμπλήρωμα διατροφής. Η αγιουρβεδική ιατρική τον χρησιμοποιούσε αρχικά για την ανακούφιση των αερίων, τη βελτίωση της πέψης, τη διάλυση των χολόλιθων, την εξάλειψη των σκουληκιών, τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως και την ανακούφιση της αρθρίτιδας. Σήμερα, οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά χρησιμοποιούνται στην Κίνα, την Ανατολική Αφρική, τη Δυτική Αφρική, τη Τζαμάικα, το Πακιστάν και τη Βόρεια Αμερική. 

Αποτελεί σημαντικό μέρος των θρησκευτικών τελετών των Ινδουιστών. Χρησιμοποιείται σε γάμους και γεννήσεις ως σύμβολο καλού οιωνού. Τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική, η σκόνη κουρκουμά χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά προϊόντα ομορφιάς. Στον κόσμο της μαγειρικής, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στη σκόνη κάρυ και ως κίτρινη χρωστική τροφίμων. Επίσης, πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής στα περισσότερα φαρμακεία σε μορφή καψουλών, δισκίων και αλοιφών.

Είναι ο κουρκουμάς ασφαλής;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, εφόσον καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες. Ένα από τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι το στοιχείο που μας απασχολεί περισσότερο όταν αξιολογούμε την ασφάλεια του κουρκουμά. Η κουρκουμίνη είναι ένα κουρκουμινοειδές, μια κατηγορία ενώσεων που ο FDA έχει θεωρήσει ως "γενικώς αναγνωρισμένη ως ασφαλή" με βάση τις επιδόσεις της σε κλινικές δοκιμές. Η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) των Ηνωμένων Εθνών/Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχουν ορίσει την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για την κουρκουμίνη σε 3 mg/kg σωματικού βάρους.

Ο κουρκουμάς λαμβάνεται συνήθως από το στόμα ή τοπικά (στο δέρμα). Υψηλές ποσότητες κουρκουμά (πάνω από αυτές που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα) μπορεί να είναι επικίνδυνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Όπως τα περισσότερα πράγματα, η λήψη περισσότερης κουρκουμίνης από τη συνιστώμενη μπορεί να έχει παρενέργειες. Σε μια μελέτη, επτά από τα 24 άτομα ανέφεραν διάρροια, πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα ή κίτρινα κόπρανα 72 ώρες μετά τη λήψη 500 έως 1200 mg κουρκουμίνης.

 

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία;

Οι πανάρχαιες χρήσεις έχουν επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες κλινικές μελέτες. Κατά γενικό κανόνα, μόνο η κουρκουμίνη έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς είναι το ενεργό συστατικό αυτής της ρίζας που έχει τις πιο ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Καταναλώνοντας τον κουρκουμά στις συνιστώμενες αναλογίες, ο κουρκουμάς έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν το μεταβολικό σύνδρομο και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, θεωρείται υπεύθυνη για αυτές τις επιδράσεις. Ο κουρκουμάς περιέχει επίσης 64,9% υδατάνθρακες, 7,8% πρωτεΐνες, 9,9% λιπίδια, 11,4% νερό, μέταλλα και βιταμίνες C, B1, B2, B3 και B9.Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, θεωρείται υπεύθυνη για αυτές τις επιδράσεις.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά

Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι μεταβολικές διαταραχές. Για να το θέσουμε σε αυτό στο πλαίσιο, το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται στα κύτταρα όταν υπάρχουν περισσότερα οξειδωτικά από αντιοξειδωτικά. Τα οξειδωτικά (επίσης γνωστά ως ελεύθερες ρίζες) είναι αντιδραστικά μόρια που παράγονται από τα κύτταρά μας κατά την παραγωγή ενέργειας. Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικών μπορούν να βλάψουν τη δομή των πρωτεϊνών και του DNA, οπότε πρέπει να τα ελέγχουμε με αντιοξειδωτικά. Η κουρκουμίνη και άλλα αντιοξειδωτικά λειτουργούν εξουδετερώνοντας τα οξειδωτικά, ενεργοποιώντας ένζυμα που εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλοντας ένζυμα που παράγουν οξειδωτικά. Όλες αυτές οι επιδράσεις μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

 

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά

Τα φλεγμονώδη κύτταρα απελευθερώνουν αντιδραστικά είδη (ελεύθερες ρίζες), τα οποία ενθαρρύνουν τα γειτονικά κύτταρα να αυξήσουν περαιτέρω τη φλεγμονή. Η φλεγμονή σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο καρκίνος, οι αλλεργίες, το άσθμα, η κολίτιδα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη. Καταπολεμώντας τη φλεγμονή, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει διάφορους τύπους φλεγμονωδών καταστάσεων.

Υπάρχουν λιγότερες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του κουρκουμά σε άτομα χωρίς χρόνιες παθήσεις. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι η κουρκουμίνη βελτίωσε τη διαρκή προσοχή και τη μνήμη εργασίας εντός μιας ώρας από τη λήψη και επίσης βελτίωσε τη διάθεση εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη λήψη

Η κουρκουμίνη έχει τουλάχιστον την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με τα κορτικοειδή, αλλά είναι λιγότερο τοξική. Η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με άλλον αντιφλεγμονώδη παράγοντα (π.χ. ασπιρίνη, φαινυλοβουταζόνη), θα ενίσχυε το αποτέλεσμα και θα μείωνε τις γαστρικές παρενέργειες.

Η κουρκουμίνη μπορεί επομένως να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (με καλή αποτελεσματικότητα και χαμηλότερη τοξικότητα), αλλά μπορεί επίσης να δράσει συνεργιστικά με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους και να μειώσει τις γαστρικές παρενέργειές τους.

 

Οφέλη του κουρκουμά στο πεπτικό και το ηπατικό σύστημα

Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός στα πεπτικά έλκη, προάγοντας την επούλωση των βλαβών και μειώνοντας τον πόνο. Σε ζωικά μοντέλα παρατηρήθηκε διέγερση της παραγωγής γαστρικής βλέννας, προωθώντας την επούλωση και την προστασία.

Ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικός στη μείωση των εντερικών αερίων και έχει ηπατοπροστατευτική δράση.